Bukankan bersyukur dengan nikmat yang Allah beri selama ini, lebih baik dari mengeluh (;

si kecil di bumi yang besar

Orang paling tak bosan
Hari-hari tanya soalan sama
Berbeza cara
“U betul ke muka i macam Anuar Zain?”
“U tadi ada orang tegur i, ehhh! U Izzue Islam kan?”
“U kenapa orang kata muka i macam Aaron Aziz?”
“U tadi ada panggil i Amar Baharin, i cakap bukan bukan. Saya Akmal Hakim. Salah orang?” Aku rasa dia tak tanya kat aku sorang je

Dan hari-hari aku jawab
“Yea sayang, mungkin sebab hair style u. Jadi sila belanja makan kat tukang potong”

I dont care who you are
How do you look
Eventho wearing red pants
Dress like kids

I will always love you
Lillahtaala
(;

Orang paling tak bosan
Hari-hari tanya soalan sama
Berbeza cara
“U betul ke muka i macam Anuar Zain?”
“U tadi ada orang tegur i, ehhh! U Izzue Islam kan?”
“U kenapa orang kata muka i macam Aaron Aziz?”
“U tadi ada panggil i Amar Baharin, i cakap bukan bukan. Saya Akmal Hakim. Salah orang?” Aku rasa dia tak tanya kat aku sorang je

Dan hari-hari aku jawab
“Yea sayang, mungkin sebab hair style u. Jadi sila belanja makan kat tukang potong”

I dont care who you are
How do you look
Eventho wearing red pants
Dress like kids

I will always love you
Lillahtaala
(;

Somi kita g tengok bola
Kita g tengok snow flake jap

Somi kita g tengok bola
Kita g tengok snow flake jap

Seringgit doposen

Seringgit doposen

Comme des Garcon PLAY x Converse
TODAY they call me budak sekolah
Berjubah hitam dengan kasut putih

Comme des Garcon PLAY x Converse
TODAY they call me budak sekolah
Berjubah hitam dengan kasut putih

Niat hati tak nak makan malam
Perut berbunyi
Ada roti, sosej, cendawan, crabstick, cheese & bawang
Ok ngam!
Pizza roti
#buatsendiri

Niat hati tak nak makan malam
Perut berbunyi
Ada roti, sosej, cendawan, crabstick, cheese & bawang
Ok ngam!
Pizza roti
#buatsendiri

Terima kasih sebab setia
Dari bujang sampai anak sorang

Terima kasih sebab dah jaga kaki saya
Dari panas dan kaca

Terima kasih sebab setia
Dari bujang sampai anak sorang

Terima kasih sebab dah jaga kaki saya
Dari panas dan kaca

2218 :
Solat For Beginner - Bagaimana Untuk Tak Tinggal Solat?

Ha, mesti terkejut kan? Orang yang tak tutup aurat dan rambut karat macam aku ni ada hati nak cakap pasal solat. Kahkah.

Seperti biasa, kenala letak disclaimer.

First, I am no ustazah. What I wanna share about solat is based on my own experience.

Secondly, tips ini memang untuk beginner like myself. Bila sebut beginner, maksudnya..lets be honest. Kadang-kadang rasa malas tu timbul, susah bebenau nak bangun pagi solat Subuh dan bila dah penat kerja, susah nak solat Isyak.

Thirdly, nak guna-pakai tips ni korang nak tak nak, percaya yang Allah dengar doa korang. Kalau yang didoakan tu baik untuk masa depan, dapatlah. Kalau tak, tunggu je. Konfem korang dapat yang lebih baik.

Keempat, memandangkan kita beginner, so soal kusyuk dan solat tepat pada waktu bukan dalam ‘priority’ for now. Takpe kalau solat Subuh gajah, janji buat masa ni ko solat. Ok?

Ok macamana nak bagi tak tinggal solat dan mengurangkan sikit rasa malas nak solat tu?

Memula sekali, korang kena try buat ‘hubungan’ baik dengan Tuhan. Ala cliche ke? Tak kan? Practice makes perfect. Kalau boleh, bayangkan hubungan tu bukan sekadar baik, tapi masuk tahap macam ‘nak mengorat’ Tuhan.

Ni bukan setakat ‘nak mengorat’ biasa. Ini special, sebab at the same time, kalau ko dapat ‘hubungan baik’ tu kau boleh mintak macam-macam. Termasukla mintak idea best nak masuk dalam biz presentation, mintak tak ngantuk masa kerja, mintak dikurangkan sikap malas. Macam-macamla boleh mintak!

Jadi cuba ko pikir, masa ko nak ngorat awek ke boyfriend ke, mesti ko ada nak whatsapp dia dia wish good morning la, good night la so that she/he got good impression of you. Betul tak?

Samala macam solat ni. The first thing you should do every morning is say hi to Allah masa bangun pagi. Pastu mintaklah macam-macam for the day. If you have a great one, masa Isyak nanti besides nak cakap good night, cakaplah terima kasih kat Dia. But if you dont, you can ask Him to help you out tomorrow.

Kalau tengah berkasihsayangan dengan gelfren atau bofren, mestila nak tanya dia dah lunch ke, how is your day so far ke..kan? Samalah macam relationship kita ngan Tuhan. In between morning and night (Zohor, Asar, Maghrib) WE MUST SAY HI so that He loves us and…yeah you got it right, hidup kita senang sebab boleh mintak Allah tolong setelkan.

Susah nak kusyuk sebab tak tau meaning ayat yang dibaca? For now, dont worry. Yang penting, you must at least tetapkan dalam hati, “I am here to say hi to you, My Lord. ” masa nak solat tu.

Solat tak tepat waktu? For now, dont worry too. Asalkan solat. Ye la, kalau masa ngorat awek, kalau kita tak konsisten, kejap whatsapp kejap tak…tentulah awek tu fedap kan? Lebih kurangla macam relationship dengan Tuhan ni..ohh ko solat pun sekali sekala, pastu nak mintak macam-macam. Banyak cantik!

Dan yang penting KONSISTEN. When you love Him, He loves you more.

Bila korang dah selalu fikir macam ni, dan berusaha untuk tak terlepas to say Hi to Him, The Real One yang will really help you out of that jiwa kacau with a blink of an eye, insyaAllah ko akan rasa seronok bila solat (walaupun takdela kusyuk mana) dan rasa tak best kalau tertinggal solat.

Ha cuba la try!

Kasut hitam tu pakai waktu kerja je
Nak acah-acah office wear
Balik & pergi kerja kena bahan
“Nak g futsal ke?”
“G jogging ke?”
“Kasut sekolah ek?”

Kasut hitam tu pakai waktu kerja je
Nak acah-acah office wear
Balik & pergi kerja kena bahan
“Nak g futsal ke?”
“G jogging ke?”
“Kasut sekolah ek?”

"Nak tanya bley dak? kat mana boleh dapat katak mcm dlm citer armel 200% tu?"

— Asked by huzer55

akak ada banyak katak

armel pun ada banyak

awak nak tahu yang mana?heeeeee

biasanya ada jual kat kedai gift

Jaya Jusco pun ada kat gift area

tahu S&J? situ pun banyak jugak

minat jua ke? nak hadiahkan je

(;